Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Νίκος Χουντής: «Αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να υποβάλουν αίτημα ασύλου σε χώρα μέλος της επιλογής τους και όχι αναγκαστικά στην πρώτη χώρα εισόδου της ΕΕ»



Ερώτηση του Ν. Χουντή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  • Νίκος Χουντής: «Αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να υποβάλουν αίτημα ασύλου σε χώρα μέλος της επιλογής τους και όχι αναγκαστικά στην πρώτη χώρα εισόδου της ΕΕ»
  • Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (21/01/2011)  « M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδας»  πρέπει να οδηγήσει σε άμεση  αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ
  • Ερώτηση του Ν. Χουντή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Όταν κάποιος πρόσφυγας εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να υποβάλει αίτημα ασύλου στη χώρα μέλος της επιλογής τους και όχι αναγκαστικά στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ. Αυτό ζητάει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  ( Ε.Δ.Α.Δ.) στις 21/01/2011  που καταδίκασε το Βέλγιο και την Ελλάδα μετά από προσφυγή Αφγανού πολίτη.  Την  Ελλάδα καταδίκασε για τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης που δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις αξιοπρεπούς  μεταχείρισης αλλά καταδίκασε και το Βέλγιο γιατί παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα είναι από καιρό γνωστές προέβη στην επαναπροώθηση του Αφγανού πολίτη σε αυτήν, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνο ΙΙ.  Όπως τονίζει στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής «τίθεται επί της ουσίας υπό αμφισβήτηση ο Κανονισμός του Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος και πρέπει ασφαλώς να αναθεωρηθεί
Καταλήγοντας ο Ν. Χουντής την ερώτησή του  καλεί την Κομισιόν άμεσα να προωθήσει την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ «κυρίως προς την κατεύθυνση σεβασμού των δικαιωμάτων  των προσφύγων οι οποίοι θα πρέπει όταν εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην χώρα μέλος  που επιθυμούν και όχι αναγκαστικά στην πρώτη χώρα εισόδου»



Το Γραφείο Τύπου     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου