Σήμερα, ήλθαμε εδώ στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της Κύπρου, ακολουθώντας τα ίχνη του Αγαπήνορος, του κοινού εκλεκτού μας προγόνου, εμείς οι εταίροι της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας για να συναντηθούμε με το απαύγασμα της Αρκαδογενούς Κύπρου και με το αγλάισμα του πάλλοντος και θάλλοντος Ελληνισμού της Μεγαλονήσου. Σήμερα, εμείς ταπεινοί μύστες του αρκαδικού κεκτημένου, συναντώμεθα μ’ εσάς τους “αρκαδικούς βλαστούς” της Κύπρου, λάτρεις πιστούς της κλασικής Ελλάδος. Μ’ εσάς, που την αγία φλόγα βαθειά κρατάτε στα στήθια σας. Μ’ εσάς τους πιστούς θεματοφύλακες του Ελληνισμού. Υποκλινόμαστε στους ιδρυτές του Παγκυπρίου Γυμνασίου και μακαρίζουμε αυτούς, τους ευεργέτες του και τους δωρητές του, τους διευθυντές και καθηγητές, που εργάσθηκαν σ’ αυτόν τον φάρο της ελληνικής παιδείας». Με τα λόγια αυτά, από τον πρόεδρο της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, Σωτήριο Μπρέγιαννο, πραγματοποιήθηκε προχθές, η τελετή ανακήρυξης του Παγκυπρίου Γυμνασίου σε συμβολική έδρα της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας και η ένταξή του στο Διεθνές Δίκτυο «Αρκαδία».
Ποια όμως, η σπουδαιότητα της Αρκαδίας; Πώς συνδέεται με την Κύπρο; Γιατί ιδρύθηκε η Αρκαδική Εταιρεία και βάσει ποιων κριτηρίων επιλέγηκε το Παγκύπριο Γυμνάσιο ως συμβολική έδρα; Με βάση το υλικό που έφτασε στα χέρια μας, με αφορμή τη λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αρχαιότερο σχολείο του νησιού μας, μαθαίνουμε ότι η Αρκαδία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γεωγραφική και ιστορική περιοχή της Ελλάδας. Το όνομά της επικράτησε στον παγκόσμιο πολιτισμό ως η αναπόληση μιας απλής και εφικτής ευδαιμονίας, μιας ειρηνικής, χαρούμενης, ισορροπημένης και κοντινής στη φύση ζωής, όπου ο άνθρωπος ξαναβρίσκει το νόημα και την ουσία.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τούτο το ποιητικό όνειρο της Αρκαδίας αποτελεί μια στάση αντίστασης ενάντια στην ασυνειδησία, τον φανατισμό και την αυθαιρεσία. Η κυπριακή λογοτεχνική, καλλιτεχνική και πολιτιστική παράδοση έχει συμβάλει αισθητά στη διαμόρφωση αυτής της οικουμενικής ποιητικής εικόνας της Αρκαδίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σχέσεις Αρκαδίας και Κύπρου χάνονται στα βάθη των αιώνων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πόλης της Πάφου και του ξακουστού ναού της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο, που ιδρύθηκαν από τον Τεγεάτη βασιλέα των Αρκάδων Αγαπήνορα, κατά την επιστροφή του από τον Τρωικό Πόλεμo.
Επιστρέφοντας στη σημερινή εποχή, το πρόσφατο διεθνές συμπόσιο «Ανακαλύπτοντας την Αρκαδική Κύπρο» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Πάφο, από τη μια εξέτασε και προέβαλε τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν διαχρονικά την Αρκαδία με την Κύπρο, και από την άλλη, κατέθεσε προτάσεις για τη διατήρηση και την αξιοποίηση τής ξεχωριστής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τις αρχές και τις αξίες του αρκαδικού ιδεώδους.
Έτσι, η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε για τη μελέτη και την αξιοποίηση του παγκόσμιου αρκαδικού κεκτημένου το 2007 στην Αρχαία Μαντίνεια -την ιστορική αυτή πόλη της Αρκαδίαςαποφάσισε να ανακηρύξει το Παγκύπριο Γυμνάσιο σε συμβολική της έδρα και να υποδεχτεί το σημαντικό αυτό εκπαιδευτήριο στους κόλπους της μεγάλης αρκαδικής οικογένειας, ολοκληρώνοντας πανηγυρικά τις ενέργειες εγκατάστασής και λειτουργίας της στην Κύπρο.
Η εκδήλωση
Με την είσοδο του λαβάρου του Παγκύπριου Γυμνασίου και την ανάκρουση του ύμνου του σχολείου, ξεκίνησε το πρόγραμμα της ανακήρυξής του σε συμβολική έδρα της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υπουργείων Παιδείας των δυο χωρών, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας Σωτήριος Μπρέγιαννος, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου και εκπρόσωποι της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, του Συλλόγου Αποφοίτων του σχολείου, του Συνδέσμου Γονέων και των μαθητών. Αμέσως μετά, προβλήθηκε παρουσίαση με τίτλο «Αρκαδία - αρκαδικό ιδεώδες και διεθνές δίκτυο Αρκαδία» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού και με αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό. Στη συνέχεια έγινε η υποδοχή του Παγκυπρίου στο Διεθνές Δίκτυο Αρκαδία. Στο πλαίσιο της ανακήρυξης του σχολείου σε συμβολική έδρα, αναγνώστηκε «Η διακήρυξη της Λευκωσίας» και ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον υπουργό Παιδείας. Πρόεδρος της Επιτροπής Κύπρου, του δικτύου Αρκαδία είναι ο Λουκής Παπαφιλίππου. Σημειώνεται ότι οι αρχαιότεροι απόφοιτοι του Παγκυπρίου της δεκαετίας του 1930 με ενεργό υπηρεσία είναι, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Φώτος Φωτιάδης και ο Βάσος Λυσαρίδης. Στον κατάλογο των αποφοίτων βρίσκεται επίσης, ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης.